alina dumitrache împărtășește

povestea noastră

 

Liceul Româno-Finlandez este prima școală care a implementat principiile învățământului finlandez în România. Proiectul a început în anul 2010 și urmărește să aducă plus-valoare educației din România.

Liceul Româno-Finlandez este călătoria vieții mele.

L

21 de ani, cât aveam atunci când am început, nu bănuiam că voi ajunge aici. Ce-i drept, momentul prezent nu încetează să mă uimească. Este ca și cum aș fi făcut bagaje pentru un city-break, dar am ajuns să fac înconjurul lumii de două ori deja. Mi-am dorit de la început să creez un spațiu în care copiii să se simtă bine, profesorii să poată avea libertatea unor profesioniști, iar părinții să se simtă parte din întregul proces. Rolul finlandezilor a fost crucial. Ne-au învățat cum să ajungem să formăm o comunitate. Ne-au reamintit mereu că nu e o idee bună să copiem vreun model, oricât de performant pare la prima vedere, ci că trebuie întotdeauna să învățăm, să explorăm și să ne dezvoltăm pentru a ne găsi propria identitate, pentru a ne crea un scop din visurile noastre.

Astfel că, ne mândrim că suntem români, că trăim într-un context românesc, cu principii românești, chiar dacă această idee acum nu este prea populară. Dar ținem cu dinții de o lecție finlandeză pe care ne-o dorim tot mai des învățată peste tot în România și anume: niciodată nu le vei ști pe toate! 

Continuă să explorezi!

Această lecție este valabilă pentru profesori, atunci când interacționează cu copiii și îi pot vedea și pe aceștia ca surse de învățare, este valabilă pentru părinții care pot profita de experiența de învățare alături de profesori pentru a se putea raporta cât mai bine la copii. Și lecțiile pot continua…

D

acă alegeți să rămâneți cu noi, vă promitem că veți descoperi repede un mediu imperfect, proceduri implementate uneori stângaci, chiar greșeli pe alocuri. Dar mai tare decât asta, vă va impresiona energia primului glas zglobiu și pus pe glume încă de la 7.30 dimineața (nu al copiilor, ci al profesorilor!), prima îmbrățișare caldă pe care o veți simți de la un copil care urcă agale pe scări. Dacă vă opriți într-una din clase, mai mult ca sigur veți vedea 2-3 colegi de-ai mei care se străduiesc să găsească rezolvarea la o problemă, un grup de adolescenți pe hol care fac un boomerang cu unul dintre profesori sau vă va atrage atenția toba mare care se va auzi tare de tot din laboratorul de muzică. Suntem mândri de atmosfera de la LRF, care ne face să 

revenim cu drag 177 zile pe an, iar în vacanțe să plecăm prin tabere, tot cu copiii noștri. 

Noi credem cu tărie într-o Românie a școlilor cu suflet. Dacă oamenii vin cu drag acolo, vor face cercetare de excepție, vor crea structuri inovative și programe eficiente, într-un cuvânt PERFORMANȚĂ!

Educație excelentă într-un mediu ca acasă!

Bun venit la Liceul Româno-Finlandez!

Cu drag,

Alina Dumitrache

Fondator LRF

model educațional performant

Adaptăm modelul finlandez, curriculum-ului românesc

Adaptăm la curriculum românesc – metodele și ideologia educației finlandeze, care, în momentul de față, este sistemul cel mai performant din mediul educațional european. Viziunea noastră este să creăm un reper educațional pozitiv și inovativ în România. Păstrând curriculum-ul românesc, dorim să optimizăm rezultatele elevilor noștri prin abordare individualizată, centrată pe elev și să 

punem în valoare potențialul creativ al fiecărui copil în parte. Începând cu nivelul preșcolar și până la cel liceal, ne dorim să le oferim elevilor noștri un mediu în care ei să se dezvolte armonios, să-și descopere calitățile și talentele, să-și creeze propriul traseu de învățare și să devină astfel performanți în societatea viitorului.

© 2023 Liceul Româno-Finlandez | Website created with ❤ by CM Design