CURAJ, DREPTATE, CARACTER
pROIECTE SOCIALE
Ne dorim ca elevii noștri să dezvolte trăsături de caracter care să îi ajute să devină oameni de bază în societatea noastră, modele pentru cei din jur și să fie cei care aduc schimbarea acolo unde este necesară.
Argument:
Ne dorim ca elevii noștri să dezvolte trăsături de caracter care să îi ajute să devină oameni de bază în societatea noastră, modele pentru cei din jur și să fie cei care aduc schimbarea acolo unde este necesară. Îi învățăm despre onestitate, curaj, bunătate, grija față de semeni, autenticitate, respect, dreptate, prietenie, încredere și lista poate continua cu toate acele trăsături de bun simț care ar trebui să ne caracterizeze pe fiecare dintre noi.
Îi învățăm despre toate acestea în cel mai practic mod, prin proiecte sociale, care dezvoltă în ei spiritul civic și grija pentru tot ceea ce ne înconjoară. Cel mai frumos lucru despre acestea este că întreaga comunitate LRF este implicată: copii, părinți, profesori, bunici, prieteni. Avem câteva proiecte de suflet la care nu renunțăm de câțiva ani buni și adăugăm la acestea mereu altele noi. Mai jos găsiți o listă cu cele mai importante dintre ele.
PROIECTE SOCIALE
Dă mai departe
Este cel mai de amploare proiect pe care l-am realizat până acum. A început în anul 2014, când am avut un fundraising inedit și am strâns rechizite pentru o școală din județul Vaslui.
Citește mai mult...
Patru ani mai târziu s-a născut ideea unei tabere caritabile pentru copiii din aceeași școală, din satul Valea Mare. Atunci am și organizat primul concert de fundraising, împreună cu profesori, părinți talentați și copiii din trupele școlii. Am strâns haine, jucării, rechizite, alimente și bani pentru a realiza tabăra, care a fost o experiență extraordinară pentru toți voluntarii implicați, dar mai ales pentru copiii din Valea Mare. În anul următor am continuat proiectul cu o altă școală din Vaslui, satul Păltiniș, acolo am investit mai mult în renovarea școlii și activitățile cu copiii. De fiecare dată întreaga comunitate LRF, și nu numai, s-a implicat peste așteptări: donații materiale, donații în bani, promovare etc.
„Dă mai departe” este o lecție despre bunătate, umanitate, voluntariat și dragostea față de semeni, despre a da mai departe din ceea ce ești și ceea ce ai pentru cei mai puțin norocoși. O lecție pe care ne dorim ca fiecare dintre elevii noștri să o învețe și care vrem să dezvolte în ei toate acele calități care definesc omenia.
Crăciunul înseamnă a dărui
este cel mai vechi proiect social al nostru. Încă din 2011, în perioada sărbătorilor de iarnă pregătim cadouri pentru cei defavorizați.
Citește mai mult...
Am mers în vizită, încărcați cu daruri și zâmbete la copiii cu deficiențe locomotorii din Spitalul Robănescu, la copiii bolnavi de cancer, la copiii orfani sau defavorizați (Angel Tree, Orfelinatul din Singureni, familiile din satul Păltiniș). În fiecare an am găsit o modalitate prin care să aducem bucurie, acolo unde nu prea este. Chiar și profesorii sunt implicați în astfel de activități, în decembrie 2019 au pregătit cadouri pentru victime ale traficului de persoană.
„Crăciunul înseamnă a dărui” este un proiect care încurajează dărnicia în comunitatea LRF.
Un ghiozdan în loc de flori
În 2014 a fost primul an în care am strâns rechizite pentru o școală din Vaslui, de atunci a devenit un obicei să pregătim ghiozdane pentru copiii defavorizați la începutul fiecărui an școlar.
Citește mai mult...
În 2019 acest proiect a luat o formă și mai frumoasă, când i-am provocat pe elevii și părinții LRF ca, în loc să dăruiască flori profesorilor în prima zi de școală, să pregătească un ghiozdan echipat complet pentru copiii din Păltiniș. Bucuria de a dărui este cu atât mai mare, când știi că ai făcut-o pentru o comunitate în nevoie.
Campanii plantare
Ne alăturăm în fiecare an inițiativelor de plantare de copaci, o experiență extraordinară, care îi învață pe copii despre responsabilitatea grijii față de mediul înconjurător.
Săptămâna Curățeniei
Primăvara vine întotdeauna cu provocarea de a avea grijă de mediu, de curățenia din jurul nostru.
Citește mai mult...
În luna martie/aprilie dedicăm o săptămână curățeniei, un timp în care îi învățăm pe elevi despre importanța îngrijirii mediului înconjurător. Facem curat în clase, pe holuri, în curtea școlii, pe străzile și în parcurile din București. Mai mult, îi provocăm pe copii să facă această curățenie și acasă și să pună deoparte jucării, jocuri, cărți, haine pe care nu le mai folosesc și să le donez celor nevoiași.
Uleiosul
Uleiosul este un proiect de colectare urbană a uleiului și grăsimilor alimentare de uz casnic. Ne-am alăturat acestui proiect încă din anul 2016, pentru că …
Citește mai mult...
ne-am dorit să provocăm întreaga noastră comunitate să fie preocupată mai mult de a avea un mediu curat și un stil de viață mai sănătos.
Reciclare Selectivă
Liceul Româno-Finlandez este un promotor al reciclării prin diverse proiecte și parteneriate pe care le-am avut de-a lungul anilor.
Citește mai mult...
Ultimul de acest fel este Proiectul „Azi pentru Mâine în Școală”, realizat în colaborare cu Asociația CSR Nest și Green Point, care presupune colectarea selectivă a următoarelor deșeuri: PET, plastic, hârtie, carton și doze de aluminiu. Participarea la acest proiect le oferă elevilor oportunitatea de a-și dezvolta un comportament responsabil față de mediul înconjurător privind reciclarea și colectarea selectivă a deșeurilor.
Fight for a cause
Fight for a cause este unul din proiectele pe care le realizăm la orele de Public Speaking. Fiecare clasă își alege o cauză pentru care să lupte, fie că vor să ajute copiii bolnavi sau defavorizați, bătrânii din azil, animalele sau natura…
Citește mai mult...
și apoi realizează un proiect care să îi ajute să își atingă obiectivele.
Urmărim ca elevii să-și însușească valori precum empatia, altruismul, grija, bunătatea față de cei care au nevoie; să lucreze în echipă în domeniul în care ei sunt talentați și au abilități; să dezvolte tehnici de argumentare și convingere; să învețe etapele unui proiect; să învețe cum să susțină o cauză în care cred și să vadă rezultatele muncii lor.
Iată câteva dintre proiectele realizate de elevii noștri:
– Alimente pentru Asociația „Ana și Copiii”, cumpărate cu banii de la târgul de limonadă al clasei a 4-a A (2017-2019);
– Donații în bani pentru Asociația „Mia’s Children”, strânse în urma unui concert organizat de clasa a 4-a C (2017-2019);
– Campanie de conștientizare a nevoii de un București mai curat – spectacol ecologic organizat de clasa a 4-a B (2017-2019) – donațiile au mers către tabăra pentru copiii de la Valea Mare;
– Baking sale organizat de clasa a 4-a D (2018-2019) – donațiile au mers către copiii de la MagiCamp;
– Strângere de fonduri pentru copiii de la Centrul de Recuperare Dr. Nicolae Robănescu: cadouri de Crăciun – clasa a 4-a C (2018-2019);
– Strângere de fonduri, prin magazinul de jocuri și târgul de prăjituri, pentru azilul de bătrâni Floarea Roșie – clasa a 4-a A (2018-2019).
„Niciodată să nu te îndoieşti că un grup mic de oameni inteligenţi şi devotaţi pot schimba lumea. Într-adevăr, este singurul lucru care a făcut-o vreodată.”
Margaret Mead
Burse Sociale
Prin bursele sociale ne dorim să le oferim șansa la o educație de calitate și copiilor cu mai puține posibilități financiare, dar care își doresc și sunt dispuși să învețe. Investiția în educație este singura investiție care garantează creșterea!
19 zile de prevenire a abuzurilor
Campania 19 zile de prevenire a abuzurilor și violențelor asupra copiilor și tinerilor s-a desfășurat în perioada 1 – 20 noiembrie 2019 în cadrul Liceului Româno-Finlandez
Citește mai mult...
celebrând, cu această ocazie, 30 de ani de la adoptarea convenției ONU cu privire la drepturile copiilor.
Orele de istorie, de educație civică și de educație socială au abundat în informații utile copiilor și adolescenților în ceea ce privește violența domestică, bullying-ul, cyber bullying-ul, abuzul fizic și emoțional și discriminarea. Implicarea comunității LRF a trecut dincolo de gardurile școlii, părinții luând parte la marșul „Împreună pentru siguranța femeilor”.
În plus, copiii școlii au creat o expoziție tematică impresionantă, de o profunzime aparte. Lucrările copiilor pot fi încă admirate pe culoarele școlii.
„Violența este arma celor slabi” (Mahatma Gandhi), prin urmare, să continuăm să creștem împreună copii și tineri cu un caracter puternic.

PROIECT ERASMUS
În colaborare cu Kepez Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu Secondary School din Canakkale – Turcia
PROJECT BASED LEARNING (PBL)
Big Brother
Este împământenit faptul că fratele mai mare are grijă de frățiorul său. Cum poate fi transpus acest obicei într-o activitate? Ușor! Este nevoie de…
Citește mai mult...
un strop de imaginație, de originalitate marca „LRF” și de mult curaj.
În toamna anului 2013 a luat naștere un nou program educațional – „Big Brother”. Școlarii (clasele primare), care au trecut de perioada buchisirii literelor, vizitează prichindeii de la grădiniță pentru a le citi povești, pentru a le dezlega tainele încâlcite ale legării șireturilor, pentru a face oameni de zăpadă. Din când în când pun murături sau fac desene cu creta pe asfalt. Experiențele sunt marcate de candoarea și puritatea copilăriei.
Young Leadership
Credem cu tărie că liderii nu se nasc, ci se formează. Ne dorim să formăm liderii de mâine prin programul Young Leadership, care este menit să-i responsabilizeze pe elevi.
Citește mai mult...
Aceștia primesc sarcini și îndatoriri, pe care trebuie să le îndeplinească și care îi ajută să conștientizeze ce anume este bine să faci și ce nu. De asemenea, prin intermediul acestui program, copiii au ocazia de a se cunoaște mai bine, de a se ajuta. Un bun lider nu este acela care conduce, ci acela care știe să-și îndrume și să-și ajute colegii să creeze un colectiv armonios și funcțional.
Cum se derulează proiectul mai exact? Fiecare clasă este împărțită în echipe de 3-6 elevi, care se schimbă de două ori pe an și în care pe rând, în fiecare lună, unul dintre ei își asumă rolul de lider.
Ce face un lider? Își îngrijește echipa, este atent la schimbările apărute în viața de la școală (și nu numai) ale coechipierilor, cere ajutorul adultului atunci când situația îl depășește, conduce provocarea la nivelul echipei, raportează la orele de dirigenție/consiliere situațiile apărute în echipa sa, propune soluții, planifică și monitorizează îndeplinirea sarcinilor date echipei și nu în ultimul rând este un model pentru colegi.
Science Fair
Târgul de științe este un proiect care îi provoacă pe elevi să descopere cum funcționează lumea științei prin cercetare, observare și experimentare.
Citește mai mult...
În cadrul acestuia copiii realizează în echipă sau individual experimente științifice, fiind coordonați de profesori. Prezentarea proiectelor se face la evenimentul Science Fair Night.
Pen Pal
Cine nu își dorește să aibă prieteni? Ei ne oferă confort emoțional, zile vesele și multe zâmbete. Dar cum ar fi să ai un prieten prin corespondență?
Citește mai mult...
Elevii LRF au experimentat prietenia cu elevii unei alte școli din București prin intermediul Poștei Române. Fiecare scrisoare a fost primită cu mult entuziasm, curiozitate și anticipare a ceea ce noul prieten va comunica sau va găsi în plic: o fotografie, un desen, o bomboană, o pană colorată sau tot felul de „fleacuri” valoroase.
Proiectul s-a încheiat cu baloane colorate, prăjituri, îmbrățișări și multă voie bună atunci când noii pen-pals s-au întâlnit pentru prima dată.
One day in my shoes
Elevii devin profesori pentru o oră sau chiar pentru o zi și experimentează cum este să predai, care sunt provocările pe care le au zi de zi profesorii lor.
Proiect transdisciplinar
Fiecare clasă din ciclurile gimnazial și liceal trebuie să realizeze un proiect transdisciplinar care să acopere cât mai multe dintre materiile studiate.
Citește mai mult...
Elevii Liceului Româno-Finlandez sunt puși în fața unei provocări inedite și deosebite. Profesorii propun teme generale pentru fiecare nivel, după care fiecare clasă își stabilește tema specifică și produsul final realizat în cadrul proiectului. În pasul următor, profesorii de la fiecare disciplină vor avea la dispoziție o săptămână pentru a-i îndruma pe elevi cum să integreze disciplina predată în tema specifică aleasă, urmând ca apoi copiii să finalizeze proiectul propus în decurs de alte trei săptămâni. Ei vor avea astfel posibilitatea să descopere modul în care diferitele materii studiate acoperă aspecte diferite ale unor aceleași concepte, înțelegând faptul că, de multe ori, materii aparent fără legătură între ele se completează reciproc în rezolvarea unor probleme practice.
Mentorare
Programul de mentorare al elevilor se adresează elevilor de gimnaziu și liceu și constă în mentorarea copiilor de la clase mai mici (5-7) de către copiii mari (8-10).
Citește mai mult...
Se formează o echipa de mentori care este antrenată și pregătită pentru diverse discuții și probleme care pot apărea, iar fiecare mentor se ocupă de câte un coleg de la o clasă mai mică care dorește să discute cu cineva.
Întreg programul este supravegheat de Emanuel Popescu (decanul elevilor) în colaborare cu echipa de psihologi ai școlii și președintele elevilor.
Despre Noi
Comunitate
© 2023 Liceul Româno-Finlandez | Website created with ❤ by CM Design