Din momentul în care un copil apare în familia ta întreaga viață se schimbă în cel mai frumos mod posibil, pentru că ai devenit… părinte.
Ce înseamnă acest lucru?
Înseamnă că mulți, foarte mulți ani de acum înainte începi să îndeplinești în mod permanent niște roluri pe care e foarte posibil să nu le mai fi experimentat până acum: devii medic pediatru foarte priceput, nutriționist avansat, specialist în design interior pentru cea mai primitoare și frumoasă cameră de bebeluș, expert în „limbajul bebelușului”, hair stylist, ghid turistic al tuturor parcurilor orașului, client fidel al magazinelor pentru copii, animator profesionist și, nu în ultimul rând, profesor. Da, ești primul și cel mai bun profesor al copilului tău, pentru că în permanență, începând cu primele luni de viață ale bebelușului, îl înveți despre lume și caracteristicile ei, despre ce înseamnă dragostea, bunătatea și dăruirea. Atunci când copilul ajunge pentru prima oară la grădiniță știe deja o mulțime de lucruri: știe cum să manevreze o mașinuță, să plimbe un cărucior cu păpuși, să realizeze anumite clasificări de obiecte, să utilizeze un vocabular destul de bogat, folosind corect de cele mai multe ori chiar și formele de plural ale substantivelor și verbelor, și alte câte și mai câte. Se pare că avem deja un copil care a acumulat o mulțime de informații și care și-a dezvoltat o serie de abilități necesare unui start bun. Toate aceste lucruri au fost posibile pentru că tu, părintele, ai fost și ești primul și cel mai bun profesor al copilului tău.
Știi oare ce fac profesorii buni?
Profesorii buni dau mai departe, colaborează cu alți profesioniști pentru un scop comun: binele suprem al copilului. Acesta este lucrul pe care tu, profesorul-părinte ar trebui să-l faci – să colaborezi utilizând orice resursă potrivită cu profesorul din grădiniță căruia îi dai spre educare cel mai de preț dar al tău. Profesorii buni fac schimb de idei, împărtășesc experiențe, ajută, susțin și se completează atunci când au ca scop comun educarea aceluiaș copil.
Dacă în momentul în care un copil este adus la grădiniță, atât părintele-profesor, cât și profesorul specialist ar avea în minte această idee, atunci călătoria educațională ar fi una lină și de succes pentru toate cele trei instanțe implicate.
Cum poți face ca această colaborare să fie una fructuoasă?
- Implică-te în activitățile de la grupă atunci când educatoarea o cere!
În felul acesta copilul simte că atât grădinița, cât și familia se implică în educarea lui, iar lucrul acesta poate fi destul de motivator și încurajator. Nu neglija faptul că în modul acesta poti și „fura” câteva metode pedagogice atât de necesare educării!
- Solicită sau acceptă o întâlnire cu educatoarea atunci când una dintre părți simte necesitatea acesteia!
Este cel mai potrivit mod în care educatoarea poate afla cum funcționează lucrurile acasă, iar părintele poate fi informat de modul în care copilul participă la activitățile grupei. Fără această informare, comunicare și completare niciunul dintre cei doi nu poate avea o imagine completă care să ajute la dezvoltarea ulterioară a copilului.
- Continuă demersul educativ al educatoarei și fii profesorul de acasă!
La fiecare sfârșit de săptămână educatoarea informează părinții cu privire la activitățile educative desfășurate la grădiniță. Joacă-te cu copilul tău într-un mod în care să incluzi și cunoștințele noi pe care acesta le-a învățat.
- Ai încredere în profesorul copilului tău!
Ți-ai încredințat copilul unei persoane pregătite, unei persoane cu inima caldă și deschisă, capabilă să iubească fiecare suflețel special de la ea din grupă. Un ton blând și răbdare în ascultare duc la soluționarea oricărei probleme apărute. Nu uita că până la urmă sunteți în aceeași barcă, cu aceeași destinație!
Ești primul și cel mai bun profesor al copilului tău pentru că vei fi prezent în permanență să sprijini actul educațional al următorilor profesori care se vor succede în viața copilului tău, ba chiar vei continua să fii prezent în rolul de profesor chiar și atunci când fiul sau fiica ta își va încheia educația formală.
Prof. Roxana Stan
Director Grădinița Româno-Finlandeză
0 Comentarii