< ÎNAPOI

ARTICOLE RECENTE

BLOG

 

Continuă să te informezi, să înveți, să explorezi. Sau cum o vorbă finlandeză spune: „Niciodată nu le vei ști pe toate!” 

Ce-i lipsește educației din România?

30.03.2018 | Focus pe educație | 0 comentarii

Este o mare bucurie pentru noi să fim organizatorii unui proiect amplu numit „100 pentru educația din România”, care se va desfășura pe tot parcursul anului centenar.

Primul eveniment din această serie a reunit specialiști din Finlanda, România și SUA, care au analizat starea învățământului din România.

Ce ne lipsește și care sunt schimbările de care are nevoie educația din România?

Fiecare dintre invitați a avut o rețetă,  un model, un vis prin care au răspuns acestei întrebări. Toți cei prezenți au susținut că este nevoie de o schimbare a educației, pentru că totul în jur se schimbă!

Excelența Sa, Paivi Pohjanheimo, Ambasadorul Finlandei în România, a vorbit despre modelul finlandez de educație, care îl are în centru pe copil și care este un model de urmat pentru multe țări. 99,7% dintre elevii finlandezi încheie cu succes studiile.

A educa un copil este cea mai importantă investiție pentru un viitor prosper al oricărei națiuni.

Excelența Sa a menționat cele trei elemente importante care au revoluționat educația din Finlanda și au făcut din aceasta un model de succes:

PROFESORI EXPERȚI

Meseria de profesor este foarte apreciată și foarte mult dorită!

METODELE DE PREDARE

Sistemul finlandez este condus de principiul  educației centrate pe copil, care înseamnă că fiecare copil cu talentele, tăriile, dificultățile lui, slăbiciunile lui este învățat pornind de la nivelul la care este.

 EVALUAREA ELEVILOR  

Se întâmplă în fiecare zi și totuși niciodată. Copiii sunt evaluați individual de profesorii lor  în fiecare zi, dar prima evaluare formală la nivel național se întâmplă la finalul ciclului gimnazial.

Ceea ce ne dorim pentru școli este să le ofere copiilor instrumente pentru a merge mai departe în viață, dar precum lumea se schimbă și școlile trebuie să se schimbe. Și SCHIMBAREA PE CARE NOI O AȘTEPTAM MÂINE, ESTE AZI AICI. 

Florica Cherecheș, Vicepreședintele Comisiei de Educație a Camerei Deputaților, a vorbit despre un vis frumos, despre cum și-ar dori să arate educația din România, menționând că ar trebui să începem cu formarea de caractere.

Avem nevoie în România de:

… profesori bine pregătiți atât inițial, cât și pe parcurs, adică să nu-i abandonăm;

… o nouă viziune, pe termen mediu și lung;

… un buget corespunzător (noi avem undeva sub 3% și nu reușim nicicum să trecem peste acesta);

… un acces sporit pentru toată lumea, în așa fel încât copiii să nu fie nevoiți să abandoneze pentru că nu-i mai pot ține părinții lor la școală;

… o reformare a modului de predare și învățare, tocmai pentru că avem altfel de copii.

Noi trebuie să avem un proiect național, pe care să ni-l însușim cu toții. Este nevoie în România de o viziune nouă, de o lege nouă a educației naționale pe care să o ducem înainte și să îi dăm șansa de a produce rezultate.

Alina Cristiana Cîrjă (Fondator SRF) a vorbit despre cele 6 principii care sunt puse în practică la Școala Gimnazială Româno-Finlandeză și ar trebui luate în seamă și adoptate în educația din România. Un lucru pe care a ținut să îl precizeze este că aplicarea lor NU COSTĂ NIMIC!

Momentul în care școala devine a oricui altcuiva decât a copiilor este momentul în care o țară nu mai are nicio șansă.

Într-o școală centrată pe copil:

autoritatea știe că poate să IUBEASCĂ în timp ce EDUCĂ și niciodată că poate educa fără să iubească;

cititul este cel care educă națiunea;

vocea elevilor nu trebuie doar auzită, ci câteodată și ascultată;

profesorii care i-au călcat pragul, dacă au fost selectați acolo, sunt profesioniști și trebuie respectați ca atare;

liderii profesorilor trebuie să fie dintre profesori;

ai încredere că pe copii dacă îi lași, s-ar putea să facă o treabă foarte bună!

Dacă nu schimbăm radical ceea ce facem în educație, în curând nu vor mai exista școli. Avem YouTube, MIT, TedEx, Khan Academy. Dacă vorbim despre cunoștințe, nu vor mai fi școli, dacă vorbim despre dezvoltarea relațiilor, soft skills, gândirea critică și despre lucrurile care sunt cu adevărat importante pentru studenți, atunci ȘCOLILE SUNT ESENȚIALE!

Prof. Doug Mader (Expert Educațional, SUA)

În prezentarea lui, invitatul din SUA  a vorbit despre necesitatea unei abordări diferite a educației și a concentrării pe nevoile reale ale lumii prin: Projet Based Learning, Design Thinking, implicarea familiei și a comunității, oportunitățile noilor tehnologii și a informației online, învățarea personalizată, mentorarea elevilor, evaluare diferită, mobilitatea învățării.

Un lucru pe care îl menționează ca fiind îngrijorător este acela că elevii noștri și-au pierdut motivația pentru a merge la școală și acest lucru se întâmplă pentru că îi învățăm în același fel pe toți.

Ce putem face pentru a schimba educația?

Putem să o personalizăm, să o facem semnificativă (cu sens),  să înțelegem elevii de astăzi și să construim relații cu ei.

Ne e teamă? Da! Ne este inconfortabil? Da! Dar dacă nu îți este inconfortabil, înseamnă că nu crești!

Educăm copiii pentru locuri de muncă care încă nu există!

Generația viitoare contează pe noi!

Poate că răspunsurile la întrebarea conferinței, „Ce-i lipsește educației din România?”, au fost idealiste, însă credem că pot fi implementate, pas cu pas, prin colaborarea tuturor celor implicați în procesul educațional: elevi, profesori, inspectori, directori, părinți, comunitate.

Conferința a fost prezidată de Ioan Ceuță – Președinte ACCB și au participat alături de noi  Reprezentantul Ambasadei SUA în România, Daniela Bădescu – Inspector Sector 6, Olivia Margan- Director general DGCRP, Sector 6.

Mulțumim tuturor celor prezenți: inspectori, directori, profesori, părinți!

Darul imperfecțiunii

Darul imperfecțiunii

Era Februarie 2007 când, de la a preda engleza la copiii de 3 ani, am ajuns într-o școală de „fițe” din Capitală, unde am suplinit-o timp de 6 luni pe o prietenă de-ale mele, care urma să nască. Prima oră de predare din viața mea la gimnaziu, direct la clasa a opta!...

citește mai mult
Măsuri de prevenire COVID-19

Măsuri de prevenire COVID-19

De când mă știu, cred că am funcționat pe principiul „este mai ușor să ceri iertare, decât permisiune”. Rememorez și acum episoade când o încurcam rău cu părinții mei și știam că a-mi cere iertare, aducea după sine o minimizare semnificativă a pedepsei. Lecția de...

citește mai mult

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.