< ÎNAPOI

ARTICOLE RECENTE

BLOG

 

Continuă să te informezi, să înveți, să explorezi. Sau cum o vorbă finlandeză spune: „Niciodată nu le vei ști pe toate!” 

Ce ar trebui să știe copilul tău înainte să intre la clasa pregătitoare (4)

8.05.2019 | Focus pe educație | 0 comentarii

Importanța inteligenței emoționale a elevului de clasă pregătitoare

Inteligența emoțională este semnificativă în universul școlar deoarece îmbunătățește starea de bine a elevului și a profesorului, de asemenea, și performanța în învățare. Foarte mult timp, coeficientul de inteligență (IQ) a primat în fața celui emoțional (QI)  în modul în care copiii au fost educați. În prezent, specialiștii consideră că inteligența emoțională joacă un rol mult mai important în dezvoltarea unor elevi fericiți și de succes.

Inteligența emoțională determină abilitatea copilului de a lega prietenii, de a se adapta situațiilor noi, de a face față presiunii, de a nu claca în fața eșecului, de a depăși dezamăgirile, de a se mobiliza singur, de a fi autodidact, de a-și atinge adevăratul potențial academic. Psihologul american Jeffrey Bernstein, ale cărui abilități în managementul relațiilor și în coaching sunt recunoscute în SUA, precizează că un nivel scăzut de inteligență emoțională la copii se observă prin lipsa abilității de a se liniști, prin numeroase crize de plâns și în lipsa abilității de a-și rezolva singur problemele. Iar explicația este simplă: nu își poate controla impulsul, nu își poate defini sentimentele, nu își poate gestiona emoțiile, nu este empatic. Toate acestea limitează copilul.

Copiii  își petrec o bună parte din timp la școală, prin urmare, aceasta trebuie să fie un loc esențial pentru conturarea stării lor generale de bine, cu ale sale aspecte sociale, fizice și emoționale. Sănătatea și starea de bine a elevilor le influențează capacitatea de a beneficia de pe urma unei educații de calitate și de a-și atinge întregul potențial școlar.

Starea de bine îi ajută pe copii să învețe mai ușor. De exemplu, copiii învață mult mai lesne anumite lucruri dacă le sunt prezentate într-un mod distractiv, interesant. Emoțiile pozitive pe care ei le trăiesc, de la recunoștință, bucurie, optimism, dragoste, încredere în sine, curiozitate, inspirație, speranță sau amuzament, joacă un rol important asupra întregii lor bunăstări, contribuind,  printre altele, la îmbunătățirea modului în care gândesc, a capacității de concentrare, a condiției fizice și intelectuale.

Viitor elev al clasei pregătitoare, cel mai important lucru pe care vreau să îl știi este că: la școală poți fi fericit!

Cristina Putineanu

Profesor Clasa Pregătitoare


Darul imperfecțiunii

Darul imperfecțiunii

Era Februarie 2007 când, de la a preda engleza la copiii de 3 ani, am ajuns într-o școală de „fițe” din Capitală, unde am suplinit-o timp de 6 luni pe o prietenă de-ale mele, care urma să nască. Prima oră de predare din viața mea la gimnaziu, direct la clasa a opta!...

citește mai mult
Măsuri de prevenire COVID-19

Măsuri de prevenire COVID-19

De când mă știu, cred că am funcționat pe principiul „este mai ușor să ceri iertare, decât permisiune”. Rememorez și acum episoade când o încurcam rău cu părinții mei și știam că a-mi cere iertare, aducea după sine o minimizare semnificativă a pedepsei. Lecția de...

citește mai mult

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.