< ÎNAPOI

ARTICOLE RECENTE

BLOG

 

Continuă să te informezi, să înveți, să explorezi. Sau cum o vorbă finlandeză spune: „Niciodată nu le vei ști pe toate!” 

Ce ar trebui să știe copilul tău înainte să intre la clasa pregătitoare? (2)

11.04.2019 | Focus pe educație | 0 comentarii

Când veți citi acest articol, sunt sigură că veți zâmbi sau veți răsufla ușurat(ă) la gândul că aveți un copil care este pregătit să intre în aventura vieții de școlar.

Conform clasificării lui Piaget, școlarul mic se află în stadiul concret operațional al dezvoltării cognitive, care este caracterizat de transformarea fanteziei infantile în gândire logică și capacitatea de a înțelege relațiile cauză-efect.

În școala primară, copiii au ca activitate principală învățatul, astfel că ei vor acumula cunoștințe piramidal, având ca bază aptitudinile achiziționate deja.

Un rol important îl joacă perioada preșcolarității, unde copiii învață prin joc și se dezvoltă din punct de vedere cognitiv: atenția, memoria, gândirea, limbajul și competențele matematice.

Atât din partea părinților, cât și din partea cadrelor didactice, trebuie să existe flexibilitate și înțelegere. Poate fi stimulată dezvoltarea în ritmul și necesitățile cerute de copil, iar rezultatele vor fi satisfăcătoare, copiii vor fi fericiți, încrezători, deschiși spre a experimenta jocuri noi și spre a se integra în colectivități de copii cu diverse preocupări.

Mulți părinți sunt îngrijorați cu privire la începerea clasei pregătitoare, iar aceste îngrijorări le sunt transmise copiilor. Clasa pregătitoare este o tranziție care îi ajută să se obișnuiască cu viața de “elev”, iar pentru copii aceasta este chiar fascinantă.

Școala noastră are privilegiul unui parteneriat continuu grădiniță-școală, iar copiii din grupa mare de la grădiniță pot experimenta o zi de școală. Copiii de la clasa mea au fost anul trecut “elevi pentru o zi” la clasa pregătitoare. Acest lucru i-a ajutat să iși dorească să meargă la școală, având emoții pozitive și dorința de a învăța lucruri noi.

Ce ar trebui să știe copilul tău înainte să intre la clasa pregătitoare?

Iată și părerile copiilor:

„Să știe să se distreze și să fie pregătit de orice lucru.”

„Să știe să se comporte.”

“Să fie atent când merge în excursie că se poate pierde (ea nu s-a pierdut niciodată); să își ia uniforma.”

“Să își cumpere ghiozdan și mâncare.”

“Să nu uite rechizitele acasă.”

“Să știe să vorbească.”

„Aveam foarte multe emoții fiindcă știam că voi avea altă profesoară. Când mama a spus că vei fi tot tu cu noi la școală, am avut emoții de fericire.”

Ligia Cristea

Profesor Clasa Pregătitoare

Darul imperfecțiunii

Darul imperfecțiunii

Era Februarie 2007 când, de la a preda engleza la copiii de 3 ani, am ajuns într-o școală de „fițe” din Capitală, unde am suplinit-o timp de 6 luni pe o prietenă de-ale mele, care urma să nască. Prima oră de predare din viața mea la gimnaziu, direct la clasa a opta!...

citește mai mult
Măsuri de prevenire COVID-19

Măsuri de prevenire COVID-19

De când mă știu, cred că am funcționat pe principiul „este mai ușor să ceri iertare, decât permisiune”. Rememorez și acum episoade când o încurcam rău cu părinții mei și știam că a-mi cere iertare, aducea după sine o minimizare semnificativă a pedepsei. Lecția de...

citește mai mult

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.