< ÎNAPOI

ARTICOLE RECENTE

BLOG

 

Continuă să te informezi, să înveți, să explorezi. Sau cum o vorbă finlandeză spune: „Niciodată nu le vei ști pe toate!” 

#yeslavot cu şi pentru viitorul lumii

25.05.2019 | Educație | 0 comentarii

Ne aflăm cu o zi înainte de alegeri, dar, mai important este faptul că ne aflăm într-un context în care putem contribui la procesul de socializare politică a copiilor noştri. Cum!? Exercitându-ne acest drept în prezenţa lor!

De-a lungul timpului, socializarea a fost definită în multe feluri. În Franţa, Durkheim reușește să introducă o primă definiție a socializării prin intermediul cărții sale Educație și sociologie. Conform sociologului francez, socializarea poate fi definită ca o educare metodică a noii generații de către genereația precedentă. În consecinţă, prin intermediul procesului de socializare, putem impune copiilor anumite valori sau norme general acceptate. Având în vedere această definiție, putem spune despre socializare că reprezintă un proces de transmitere intergenerațională. Comunicarea este una dintre principalele căi prin care este asigurată transmiterea intergenaraţională. Încă de la vârste fragede, copilul poate afla informaţii despre domenii diverse prin intermediul familiei. Modelul de comportament pe care acesta îl are, va fi transpus ulterior în viaţa de adult. Prin modelul de comportament, putem transmite copilului atât valori sau norme, cât şi atitudini politice care formează baza culturii politice a unei ţări.

Copilul ia contact cu ceea ce numim politic încă din etapa socializării primare, etapă a cărui agent principal este familia. Din acest motiv, părinţii sunt responsabili de a asigura cadrul optim pentru socializarea politică a copilului. La vârsta la care îi este acordat dreptul de vot, copilul reproduce atât comportamentul părinţilor care poate include participarea la vot, cât şi preferinţele politice ale acestora.

Având în vedere că trebuie să avem grijă ca viitorul lumii să fie compus din cetăţeni responsabili, este important ca noi, adulţii din viaţa lor, să conştientizăm puterea exemplului! Faceţi din mersul la vot un ritual în familia voastră şi încurajaţi copilul să fie prezent de fiecare dată când vă exercitaţi acest drept. Într-o lume plină de exemple negative la care copilul are acces, contribuţia voastră sigur va schimba percepţia lui asupra participării politice.

Amalia Grigore

Profesor Științe Socio-Umane

Darul imperfecțiunii

Darul imperfecțiunii

Era Februarie 2007 când, de la a preda engleza la copiii de 3 ani, am ajuns într-o școală de „fițe” din Capitală, unde am suplinit-o timp de 6 luni pe o prietenă de-ale mele, care urma să nască. Prima oră de predare din viața mea la gimnaziu, direct la clasa a opta!...

citește mai mult
Măsuri de prevenire COVID-19

Măsuri de prevenire COVID-19

De când mă știu, cred că am funcționat pe principiul „este mai ușor să ceri iertare, decât permisiune”. Rememorez și acum episoade când o încurcam rău cu părinții mei și știam că a-mi cere iertare, aducea după sine o minimizare semnificativă a pedepsei. Lecția de...

citește mai mult

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.