< ÎNAPOI

ARTICOLE RECENTE

BLOG

 

Continuă să te informezi, să înveți, să explorezi. Sau cum o vorbă finlandeză spune: „Niciodată nu le vei ști pe toate!” 

Ce ar trebui să știe copilul atunci când vine la clasa pregătitoare (1)

27.03.2019 | Educație | 0 comentarii

Clasa pregătitoare trebuie să fie puntea care face ușoară trecerea de la grădiniță la școală. La acest nivel de vârstă, profesorul va urmări sistematic realizarea de conexiuni între toate disciplinele prevăzute în schema orară, creând contexte semnificative de învățare pentru viața reală.

Perioada între 6-12 ani este recunoscută ca o „perioadă de aur a dezvoltării motorii” atunci când copiii dobândesc cele mai multe obiceiuri care sunt folosite la maturitate. În această perioadă, se dezvoltă caracteristicile fizice ale dezvoltării cognitive și motrice.

Rezultatele recentelor cercetări din domeniul educațional sunt îngrijorătoare și scot în evidență numărul crescut al copiilor supraponderali. Sedentarismul este cauzat atât de folosirea în exces a gadgeturilor (telefon, tabletă, televizor, jocuri video, etc.) cât și de timpul petrecut la școală, stând în bancă.

În 2012, anul în care s-a introdus clasa pregătitoare, Direcția de Sănătate Publică își exprima îngrijorarea: „Mobilierul școlar destinat clasei pregătitoare este periculos pentru coloana vertebrală a copiilor de șase ani.” De atunci și până acum au trecut șapte ani, timp în care am rămas doar cu îngrijorarea, căci situația mobilierului e aceeași; raportat la norme igienico-sanitare privind concordanța dintre particularitățile morfofuncționale ale școlarilor și dimensiunile mobilierului școlar, băncile elevilor sunt necorespunzătoare.

Ce ar trebui să știe copilul la clasa pregătitoare?

Ar trebui să știe să se joace! Sunt copii care vin deja speriați la școală deoarece li s-a spus, de către părinți, bunici, nași, vecini și alți „experți educaționali” că e greu. „La școală trebuie să înveți, s-a terminat cu joaca!” sau „Lasă joaca, pune mâna și învață!”

 Jocul determină cortexul prefrontal, centrul de control al creierului, să se dezvolte mai mult și mai repede. În timp ce mulți părinți/profesori preferă culegerile, încă de la clasa pregătitoare, aș vrea să menționez doar câteva beneficii ale jocului:

  • ajută în luarea deciziilor;
  • îmbunătățește echilibrul și coordonarea;
  • dezvoltă imaginația;
  • dezvolta abilitați sociale și de limbaj;
  • susține învățarea unor concepte despre lumea înconjurătoare;
  • ajută la învățarea unor principii de genul cauză-efect;
  • îmbunătățește sistemul muscular și sistemul nervos;
  • ajută sistemele cardiace și pulmonare;
  • copiii activi care se joacă des mențin o greutate sănătoasă.

Learning is not a spectator sport so let’s play!

Ancuța Duminică,

Profesor Clasa Pregătitoare

Darul imperfecțiunii

Darul imperfecțiunii

Era Februarie 2007 când, de la a preda engleza la copiii de 3 ani, am ajuns într-o școală de „fițe” din Capitală, unde am suplinit-o timp de 6 luni pe o prietenă de-ale mele, care urma să nască. Prima oră de predare din viața mea la gimnaziu, direct la clasa a opta!...

citește mai mult
Măsuri de prevenire COVID-19

Măsuri de prevenire COVID-19

De când mă știu, cred că am funcționat pe principiul „este mai ușor să ceri iertare, decât permisiune”. Rememorez și acum episoade când o încurcam rău cu părinții mei și știam că a-mi cere iertare, aducea după sine o minimizare semnificativă a pedepsei. Lecția de...

citește mai mult

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.