De ce dăm cu atâta ușurință share unui moment cel puțin penibil al stării învățământului? De ce lăsăm să mai treacă un eveniment fără să intervenim la nivelul cauzelor? Înainte de a povesti despre rezultatele dezastruoase la examene sau lipsa spațiilor aferente unui act educațional de calitate, aș dori să privim puțin spre evenimentele premergătoare. Două decizii ar schimba profund starea națiunii:
-
În loc de predarea unei doctrine religioase în școli, să formăm caracterul!
-
Înainte de alte investiții materiale, ar fi bine să aducem câte 2 consilieri psihopedagogici în fiecare școală.
De ce cred că aceste două măsuri, deloc greu de implementat, ar face așa o mare diferență?
Pentru că filmulețul devenit viral degeaba ar fi putut fi altfel dacă acești copii ar fi avut o formare solidă în domeniul caracterului, al valorilor, al educației morale. Pentru că, dacă, din clasa pregătitoare ar fi fost învățați susținut tot atât de mult cât dedicăm limbii române sau matematicii, cred că al lor comportament ar fi fost catalogat așa cum trebuie, adică intolerabil. Dacă reacțiile lor emoționale ar fi fost deslușite înainte de eveniment și transmise persoanelor în cauză, adică profesorilor și părinților, poate nu am fi ajuns aici.
Sunt profund mâhnită de modul în care se derulează lucrurile în învățământ. Pentru că am impresia că nu ne ducem înspre bine, ci tot mai rău. Și nu cred că ar trebui să fie atât de mare drama rezultatelor academice și atât de ignorată situația dezvoltării morale a copiilor noștri.
Ca fapt deloc divers, am citit un articol realizat în SUA despre faptul că, în următorii ani, testările PISA vor include și itemi despre caracter. De ce? Pentru că profesioniștii care nu dau dovadă de caracter sunt viitori dictatori la locul de muncă. Lipsa unor standarde morale solide formează societăți politcally correct, dar care sunt ușor de manipulat.
E timpul să ne trezim! Până nu devenim subiecte de videouri virale, promovate de oameni fără caracter.
0 Comentarii