< ÎNAPOI

ARTICOLE RECENTE

BLOG

 

Continuă să te informezi, să înveți, să explorezi. Sau cum o vorbă finlandeză spune: „Niciodată nu le vei ști pe toate!” 

Caracterul ar rezolva problemele

4.12.2017 | Alina Cristiana Cîrjă, Focus pe educație | 0 comentarii

Am urmărit cu lacrimi în ochi filmarea cu profesoara lovită și umilită de elevii ei. Nu știu ce m-a înspăimântat mai tare: incidentul în sine sau reacțiile de după. Nu doar răspunsul inspectoratului este ciudat, ci și acordul tacit între elevii participanți.

De ce dăm cu atâta ușurință share unui moment cel puțin penibil al stării învățământului? De ce lăsăm să mai treacă un eveniment fără să intervenim la nivelul cauzelor? Înainte de a povesti despre rezultatele dezastruoase la examene sau lipsa spațiilor aferente unui act educațional de calitate, aș dori să privim puțin spre evenimentele premergătoare. Două decizii ar schimba profund starea națiunii:

  1. În loc de predarea unei doctrine religioase în școli, să formăm caracterul!

  2. Înainte de alte investiții materiale, ar fi bine să aducem câte 2 consilieri psihopedagogici în fiecare școală.

De ce cred că aceste două măsuri, deloc greu de implementat, ar face așa o mare diferență?

Pentru că filmulețul devenit viral degeaba ar fi putut fi altfel dacă acești copii ar fi avut o formare solidă în domeniul caracterului, al valorilor, al educației morale. Pentru că, dacă, din clasa pregătitoare ar fi fost învățați susținut tot atât de mult cât dedicăm limbii române sau matematicii, cred că al lor comportament ar fi fost catalogat așa cum trebuie, adică intolerabil. Dacă reacțiile lor emoționale ar fi fost deslușite înainte de eveniment și transmise persoanelor în cauză, adică profesorilor și părinților, poate nu am fi ajuns aici.

Sunt profund mâhnită de modul în care se derulează lucrurile în învățământ. Pentru că am impresia că nu ne ducem înspre bine, ci tot mai rău. Și nu cred că ar trebui să fie atât de mare drama rezultatelor academice și atât de ignorată situația dezvoltării morale a copiilor noștri.

Ca fapt deloc divers, am citit un articol realizat în SUA despre faptul că, în următorii ani, testările PISA vor include și itemi despre caracter. De ce? Pentru că profesioniștii care nu dau dovadă de caracter sunt viitori dictatori la locul de muncă. Lipsa unor standarde morale solide formează societăți politcally correct, dar care sunt ușor de manipulat.

E timpul să ne trezim! Până nu devenim subiecte de videouri virale, promovate de oameni fără caracter.

 

Darul imperfecțiunii

Darul imperfecțiunii

Era Februarie 2007 când, de la a preda engleza la copiii de 3 ani, am ajuns într-o școală de „fițe” din Capitală, unde am suplinit-o timp de 6 luni pe o prietenă de-ale mele, care urma să nască. Prima oră de predare din viața mea la gimnaziu, direct la clasa a opta!...

citește mai mult
Măsuri de prevenire COVID-19

Măsuri de prevenire COVID-19

De când mă știu, cred că am funcționat pe principiul „este mai ușor să ceri iertare, decât permisiune”. Rememorez și acum episoade când o încurcam rău cu părinții mei și știam că a-mi cere iertare, aducea după sine o minimizare semnificativă a pedepsei. Lecția de...

citește mai mult

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.