E greu să respiri atunci când și gura și nasul îți sunt acoperite. Uneori chiar simți că aerul nu ajunge deloc în plămâni. Când și când te ia și o ușoară amețeală. E tare greu prima zi, a doua zi, a treia zi deja nu te mai gândești întruna la asta, dar tot simți că ai nevoie de aer. Astăzi însă a fost o zi în care aproape nu m-am gândit deloc la masca pe care o port zilnic ore în șir, și asta pentru că am făcut ceea ce îmi place mult de tot: am decorat și pregătit sala de clasă în care îmi voi primi în fiecare zi elevii.
În acest an atipic, școala noastră s-a gândit că cel mai potrivit nume pentru anul școlar 2020-2021 este: RECONFIGURARE TRASEU. Pornim la drum din punctul T0. Nu știm cum va fi, putem să facem doar scenarii pe care le reevaluăm periodic pentru a vedea dacă putem merge pe același traseu sau reconfigurăm. Flexibilitatea este calitatea pe care trebuie să ne-o dezvoltăm cu toții în acest an. Copiii o dețin, cu adulții e mai greu. Poate e timpul să învățam de la ei adaptabilitatea și bucuria cu care se trezesc dimineața, indiferent de vremea de afară.
Pentru mine este reconfigurare traseu în adevăratul sens al cuvântului…am din nou clasa a IV-a. Nimic nu e întâmplător. Îmi place să lucrez cu elevii mici. Ador să fac echipă cu cei mari. Va fi un an în care ne vom încuraja reciproc să mai ținem masca câteva minute, câteva ore, câteva zile, săptămâni. Am stat și m-am gândit la toți ochii ce mă vor privi curioși din băncile despărțite, la mâinile lor ce se vor întinde în zadar înspre mine pentru o îmbrățișare, la dorința lor de a se apropia de prieteni. Oare cum aș putea să-i ajut să se trezească dimineața cu entuziasm că vin la școală fără să se gândească la mască prima dată când deschid ochii? Răspunsul l-am primit astăzi, când la finalul unei lungi zile de muncă în care am purtat corect masca fără să trișez niciun pic, mi-am dat seama că dacă faci ceea ce îți place alături de oameni curajoși ca tine, timpul trece frumos cu sau fără mască. Le voi pregăti lecții memorabile, îi voi ajuta să lucreze cu tăriile lor, să râdă cu gura până la urechi în fiecare zi, chiar dacă nu se vede, să citească multe cărți în care personajul principal poate fi fiecare dintre ei, să își creeze prietenii noi și să le mențină pe cele vechi…cine a zis că prieteniile la distanță nu rezistă?!
Traseul poate fi mai bun atunci când l-ai reconfigurat pentru a scăpa de aglomerație, de obstacole, de pericole și poți respira ușurat la final, căci ați ajuns cu toții nevătămați.
Prof. Alina Asimionesei
0 Comentarii