< ÎNAPOI

ARTICOLE RECENTE

BLOG

 

Continuă să te informezi, să înveți, să explorezi. Sau cum o vorbă finlandeză spune: „Niciodată nu le vei ști pe toate!” 

Mai bine am învăța de la copii, domnilor guvernanți!

6.10.2020 | Sistem Educațional | 0 comentarii

A trecut și ziua educației și s-au umplut rețelele de socializare cu poze, buchete de flori și cuvinte frumoase! Eu aleg să le cred.

Nu încetează să mă șocheze, însă, următoarea situație: de vreo doisprezece ani fac eu educație și am auzit de la cele mai înalte birouri, până la cele mai umile bănci din mediile rurale următoarea sintagma: „Am vrea, dar nu sunt bani”. Atât. Cinic și trivial. Totul se reduce la bani. De parcă toți banii din lume ar putea să dea pasiune, vocație și cunoștință.

Surprinzător, zilele trecute, aceiași care promiteau marea cu sarea, fonduri, măriri și alte plocoane electorale, s-au trezit cu un alt postulat: „Să fie sancționați cei care nu vor să facă x, y, z”. Știți voi despre ce vorbesc!

Cu tot respectul, domnule Prim-Ministru, deși înțeleg perfect disperarea în care vă găsiți, nu înțeleg, sub nicio formă, contextul în care am ajuns!

Toată vara au curs către guvern idei, oferte de la școlile private și alte entități, de a susține ceea ce era iminent: o eventuală revenire în online. Răspunsul?

„Nu-i putem obliga pe profesori să lucreze în vacanță”.

Ok.

Iar acum acest „respect” deosebit pentru cadrele didactice s-a transformat în amenințare!

Elementul-cheie s-a pierdut pe drum. E vorba de leadership. Iar la acest capitol suntem deficitari ca națiune, domnule Prim-Ministru!

Și mai e ceva. Poate vă uitati putin la copii. Ei nu ne-au „sancționat” la fiecare bâlbă. N-au urlat că nu văd la tabla, ci au reamintit, cu blândețe, ce nevoi au. Iar când eu, profesor tânăr și digitalizat, am uitat microfonul deschis, având o conversație telefonică mai aprinsă, m-au atenționat în mod delicat.

Cam așa sunt copiii din România, domnule Prim-Ministru! Ne tolerează mult și sunt deschiși.

Poate învățați de la ei!

Că noi, profesorii, pentru ei încercăm toate ideile dumneavoastră neverificate. Și le păstrăm pe cele care chiar merg.

„Căci dacă nu vă veți smeri și nu vă veți face ca niște copilași, cu niciun chip nu veți intra în Împărăția….”

Ar putea fi valabil și pentru alegerile viitoare, domnule Prim-Ministru, și pentru orice funcție de conducere, mai ales în educație!

Alina Cristiana Cîrjă

Director LRF

Darul imperfecțiunii

Darul imperfecțiunii

Era Februarie 2007 când, de la a preda engleza la copiii de 3 ani, am ajuns într-o școală de „fițe” din Capitală, unde am suplinit-o timp de 6 luni pe o prietenă de-ale mele, care urma să nască. Prima oră de predare din viața mea la gimnaziu, direct la clasa a opta!...

citește mai mult
Măsuri de prevenire COVID-19

Măsuri de prevenire COVID-19

De când mă știu, cred că am funcționat pe principiul „este mai ușor să ceri iertare, decât permisiune”. Rememorez și acum episoade când o încurcam rău cu părinții mei și știam că a-mi cere iertare, aducea după sine o minimizare semnificativă a pedepsei. Lecția de...

citește mai mult

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.