Mulți părinți devin îngrijorați în momentul în care trebuie să aleagă o școală pentru copilul lor. Din păcate, de cele mai multe ori, e mai ușor să obții informații despre un restaurant sau o mașină decât despre o școală, mai ales că în România, copilul este repartizat automat unei școli în funcție de adresa în care locuiesc părinții.
De câțiva ani s-a introdus „ziua porților deschise”, astfel încât părinții să poată vizita școala sau școlile de care sunt interesați. Unele școli au aceste zile de vizită o dată sau de câteva ori pe an, altele rezervă o zi pe săptămână sau pe lună pentru a oferi detaliile necesare despre înscriere (și nu numai) părinților.
Ce trebuie să știți înainte de a vizita o școală?
În primul rând trebuie să fiți siguri de ceea ce vă doriți. Trebuie să știți care este valoarea/principiul după care vă ghidați atunci când alegeți o școală pentru copilul dvs. Ce anume doriți pentru viitorul lui? Performanță? O dezvoltare echilibrată? Integrare socială? Toate la un loc? E important să hotărâți acest lucru înainte de vizită deoarece este posibil ca pe parcurs să fiți tentați să luați o decizie în funcție de alt criteriu, cum ar fi proximitatea față de casă ori de locul de muncă sau taxe mai mici. Și aceste criterii sunt importante, dar NU sunt cele mai importante pentru dezvoltarea și educația copilului dvs.
După ce v-ați hotărât în privința acestui aspect puteți începe căutarea (sau vânătoarea). Puteți căuta pe internet, puteți întreba prieteni, colegi de muncă despre recomandări de școli, iar următorul pas este să contactați școala pentru a afla când este ziua în care puteți face o vizită și chiar să vă programați din timp.
Tot înainte de vizită e bine să vă „faceți temele”. Să știți câteva detalii despre școala respectivă, fie că le aflați de pe internet, rețele de socializare sau de la prieteni. Realizați o listă cu întrebările pe care doriți să le adresați în timpul vizitei. Nu le veți ține minte pe toate, așa că este de preferat să le aveți notate.
Acestea sunt câteva din întrebările cheie din timpul vizitei:
- Școala are un anumit model educațional? Care este misiunea școlii?
- Școala este autorizată/acreditată? Programa școlară implementată este cea românească?
- Câți copii sunt într-o clasă?
- Care este programul școlii? Ce alte materii (opționale) sunt incluse în orar în afara celor conform programei?
- Care este cantitatea temelor/proiectelor?
- Există posibilitatea de opționale extracurriculare?
Bineînțeles că întrebări pot fi mult mai multe, acestea sunt doar câteva exemple.
Ce să urmăriți în timpul vizitei:
Copiii. Urmăriți copiii. Lasți-vă cuprinși de atmosfera și gălăgia (sau nu) din timpul pauzelor. Cum par copiii? Sunt încântați că au venit la școală? Se bucură de colegii lor? Se simt liberi să alerge/joace în pauze?
Clasele. Cum arată fizic clasele în care va învăța copilul tău? Este suficient spațiu? Există materiale didactice potrivite pentru vârsta lui?
Profesorii. Cum interacționează elevii cu profesorii? Cum li se adresează? Care este relația dintre elevi și profesori? Este distantă? Este una care stimulează procesul de predare-învățare?
Spațiul de recreere. Fie că este în interior sau exterior, observați cum arată spațiul de joacă. Copiii sunt încurajați să se bucure de pauze? Sunt încurajați spre activități fizice?
Facilitățile. Ce laboratoare găsiți în școală? Cum arată toaletele? Dacă există o sală de mese, cum arată? Mâncarea este gătită în cadrul unității școlare sau e adusă în sistem de catering?
Având experiența prezentării școlii părinților, vă pot spune că pe lângă lista de „ce ar trebui să faceți/întrebați când vizitați o școală”, există o și o listă a lucrurilor ce NU ar trebui să le faceți în cadrul unei vizite:
- Nu întârziați! E mai bine să ajungeți mai devreme cu 10 minute, decât să întârziați. Totuși, dacă într-adevăr nu reușiți să ajungeți la timp, sunați să anunțați sau să vă reprogramați.
- Nu veniți la întâlnire fără să știți nimic despre școală pe care o vizitați. Întâlnirea durează de obicei aproximativ 30 de minute, iar persoana care vă prezintă școala nu va avea suficent timp să răspundă tuturor întrebărilor.
- Nu puneți aceeași întrebare de mai multe ori. De aceea recomand o listă de întrebări. Nu de puține ori în cadrul unei întâlniri am auzit de mai multe ori aceeași întrebare adresată sub o altă formă.
- Nu fiți dezinteresați sau nepoliticoși. Fiți diplomați. De obicei persoana care vă prezintă școala este chiar directorul unității sau un cadru didactic care vă poate oferi toate informațiile necesare. Respectul reciproc este un bun prim pas pentru a crea pe viitor o relație de încredere și colaborare.
Pășiți cu încredere pe drumul spre a căuta cea mai bună școală pentru copilul dumneavoastră! Să aveți mereu în minte ce fel de educație doriți pentru el și să alegeți în funcție de valorile dumneavoastră, valorile școlii și să nu uitați niciodată că părinții și profesorii sunt parteneri în parcurgerea acestui drum uneori anevoios.
Diana Lulciuc
Responsabil Înscrieri
0 Comentarii