< ÎNAPOI

ARTICOLE RECENTE

BLOG

 

Continuă să te informezi, să înveți, să explorezi. Sau cum o vorbă finlandeză spune: „Niciodată nu le vei ști pe toate!” 

De ce am ales să fiu profesor

26.02.2019 | povestea mea | 0 comentarii

Povestea mea începe cu 10 ani în urmă. După minunata șansă de a fi studiat la Universitatea de Vest din Timișoara, am luat decizia de a profesa. Din păcate, nimeni nu te învață cum să devii profesor. Asta urmeaza să descoperi tu, singur(ă), când pui pentru prima oară piciorul în sala de clasă.

Adeseori, noi, profesorii, folosim inside jokes precum: „Mintea unui profesor este ca și cum ai avea 1,234 ferestre deschise într-o pagină de internet.”. Nu voi nega faptul că este o comparație ce se apropie foarte mult de adevăr, DAR, pe cât de grea este această meserie, pe atât este de frumoasă. Experiența la catedră m-a ajutat să trag următoarele concluzii: îmi iubesc meseria și contribui eficient la povestea fiecărui elev.

Elevii sunt în centrul universului nostru. Ne gândim la ei de la prima oră a dimineții și până când mergem la culcare. Ne pregătim lecțiile cu gândul la cum să-i facem să înțeleagă informația mai ușor, cum să o aplice în viața reală, cum să învețe de plăcere și cum să reușească la examene.

Niciun plan personal nu este la fel de bine pregătit ca planul de lecție. Lecțiile pe care le aducem în fața elevilor noștri reprezintă tot ceea ce este mai bun în noi, profesorii. În fiecare centru sau școală cu care am colaborat, am cunoscut niște profesioniști. Am adunat de la ei cele mai bune principii, cele mai bune metode și cele mai bune exemple. Nu experiența dă calitatea unei persoane, ci formarea continuă a acesteia.

Dylan Wiliam, expert în evaluare, afirma într-o prezentare că în fiecare zi dăm greș, dar tocmai aceasta face meseria de profesor cea mai bună din lume. De ce? Deoarece este o continuă provocare. Astfel, atunci când decidem să devenim profesori ne angajăm să fim mai buni în fiecare zi.

În vara anului 2018 m-am alăturat echipei SRF. Ce am găsit aici? Un tărâm magic. Școala Româno-Finlandeză este un mediu în care un cadru didactic este susținut în dezvoltarea sa profesională. Este mentorul care ne ajută să devenim campionii elevilor noștri.

Colegii mei sunt niște oameni minunați, cadre didactice bine pregătite, care își fac meseria cu pasiune, cu devotament și care sunt acolo să te susțină și să îți ofere un feedback obiectiv atunci când ai nevoie.

Alina este omul puternic din spatele echipei. O găsești mereu muncind la diverse proiecte alături de angajații și elevii ei. Eforturile sale, depuse de-a lungul timpului, au dat naștere acestui loc ideal atât pentru copii, cât și pentru profesori. 

Mă bucur să fac parte din comunitatea SRF!

Aceasta a fost povestea mea. Te regăsești și tu în ea?

Andreea Chișevescu

Profesor Engleză

Darul imperfecțiunii

Darul imperfecțiunii

Era Februarie 2007 când, de la a preda engleza la copiii de 3 ani, am ajuns într-o școală de „fițe” din Capitală, unde am suplinit-o timp de 6 luni pe o prietenă de-ale mele, care urma să nască. Prima oră de predare din viața mea la gimnaziu, direct la clasa a opta!...

citește mai mult
Măsuri de prevenire COVID-19

Măsuri de prevenire COVID-19

De când mă știu, cred că am funcționat pe principiul „este mai ușor să ceri iertare, decât permisiune”. Rememorez și acum episoade când o încurcam rău cu părinții mei și știam că a-mi cere iertare, aducea după sine o minimizare semnificativă a pedepsei. Lecția de...

citește mai mult

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.